Tekstowo fragmenty TPTP. Część z nich była żałosna ” I`m afraid. I`m so afraid.
Being raped again, and again, and again
I know I will die alone.
But loved.
Today, in the year of our Lord 2005,
Tuomas was called from the cares of the world.
He stopped crying at the end of each beautiful day.
The music he wrote had too long been without silence.
Potworne potwory BBB, Amaranth. Zgadzam się Once też je miało, ale to już było drugi raz z rzędu, na jeszcze niższym poziomie. Moim zdaniem przegiecie.
Cadence podobają mi sie zwrotki i refren, ale tym razem wychdozi jakieś zapatrzenie na amerykańskie brzmienia, które imo:
1) słabo Tuomasowi wychodza
2) slabo pasują do twórczości NW
3)słabo pasują do brzmienia całego DPP
Tekst Master Passion Greed ma również tak prostackie fragmenty, że uszy od tekstu wiedną. Na szczęście sama konstrukcja , muzyka mi się bardzo podoba.
FTHIOH, piękna melodia, uwielbiam ten refren ale zagrywka jest poniżej umiejętności kompozytorksich Tuomasa.
Ten album jak pisałem ma świetne momenty, które wielbię, ale ma też rzeczy od których się słabo robi. A takich rzeczy ja nie pozostałych dyskach nie uświadczam.
Może NW Tuomas postawił sobie za wysoko poprzeczkę w mojej głowie i DPP jest poniżej tej poprzeczki? Chyba tak.
Osobiście skróciłbym ten album o połowę długości trwania/grania i mielibyśmy kolejne bezbłedne dzieło.
To oczywiście moje zdanie. DPP zbyt odstaje od reszty. Fajny poziom na jakąś Sirenię, na NW trochę zbyt chaotycznie, na biegu, miliony pomysłów, tony żalu przelane w ten mniej elegancki sposób.