Epica

Właśnie, jak różnie odbieramy dzwięki. Wedle moich odczuć wokal Simone jest bardzo charakterystyczny i się wyróżnia- raczej rozpoznawalny z zamkniętymi oczami. A co chórów i wszelkich muzycznych dodatków jestem za- bo lubię:)

No i mnie kupiłeś - bardzo dobre, tylko nie wiem dlaczego kojarzy mi się z Therionem.. (chóry)^^

Różnorodność jest najważniejsza :slight_smile: i piękna :slight_smile:

W tym kawałku jak i we wszystkich innych Epiki nie ma nawet sekundy orkiestry ;), to są instrumenty klawiszowe i komputerowe programowanie.
Tak naprawdę grupy metalowo symfoniczne które stale używają i piszą na orkiestrę to są niemal palce jednej ręki :wink:

Na pierwszych 2 płytach Epika miała kwartet smyczkowy i to trochę zmieniało brzmienie.Natomiast moją ulubioną płytą jest Design Your Universe :slight_smile:

Pamiętam jaki byłem zaskoczony kiedy w jakimś tekście czy wywiadzie przeczytałem o tym. Choć w sumie to sensowne wyjaśnienie- orkiestry, tak jak zespoły, mają pewnie napięte terminy, a do tego koszt programu komputerowego na pewno jest niższy :smiley:

Możecie mi zarzucić totalny brak gustu, ale dla mnie jednym najcudowniejszych utworów Epici jest Quietus

Moje serducho krwawi w tym momencie. Dźwięki są tak prawdziwe… No, cóż - nie zmienia to mojego postrzegania Epiki. :slight_smile:

Utwór ten zawsze kojarzył mi się z taką muzyką średniowieczną… Jakbym był w tamtych czasach i przechadzał się uliczkami miast gdzie grajek radośnie wygrywa swoją melodyjkę. :slight_smile:
Przy okazji przypomniał mi się “Feint”:

Przepiękna balladka… Simone nie dość, że urodą to i głosem czaruje. :slight_smile:

Feint jest moim numerem jeden jeśli o Epicę chodzi :D Quietus też ubóstwiam. A Kingdom of heaven będę teraz słuchał, bo nie znałem ;p

ja DYU stawiam ponad wszystko. STS? Znudziło mnie. Ogólnie ostatni album mnie zawiódł.

Epica to świetny zespół.Fakt ściągają trochę od Nightwish ale mimo tego mają swój własny styl grania.Potężna dawka symfonicznego metalu z pięknym głosem Simone oraz growlem Mark-a.To jest moja ulubiona strona Epici. Nawet mój starszy brat ich polubił. Jeśli chodzi o ulubiony utwór to uwielbiam Never Enough.

NightwishAnka, Epica przyznaje, że biorą przykład z NW , także nie uważam za nic dziwnego, że od nich ściągają :P

https://www.youtube.com/watch?v=8zatVB3AAZc

Simone pięknie to zaśpiewała ♥

Delirium - przepiękny utwór, jeden z moich Epikowych faworytów. :)

Przesłuchałeś już Kingdom of Heaven?

Tak, nadrobiłem zaległości :D Na mojej playliście zawitało około 30 nowych piosenek Epiki :D

A ja jakoś nie umiem polubić Epiki ;d zamiast tego druga po Najtłiszu jest Sirenia, ale takiego wątku nie widzę na forum. Nie słuchacie tego zespołu?

Znam chyba 3 utwory Sirenii i nie są złe. :slight_smile: Możesz założyć wątek i polecić coś fajnego :wink:

No to sie zachwycamy tak jak ty kocham ten zespół, słucham ich dość często, byłęm na koncercie i jestem zadowolony.
Chodź Requiem for the Indifferent jakoś nie przypadła do mojego gustu.
Wokalistka Simon jest rewaluacyjna jeżeli nie pujde na ich koncert to po to żeby zobaczyć ją jak śpiewa.

Chyba się zakochałem :D

Też ich uwielbam. Zbieram na płytę.

Chociaż nie. Powien siostrze, to w lipcu dostanę.

Też zbieram na płytę i chyba nawet uzbierałam :). Teraz tylko zamówić xD.

Simone czasami sprząta, więc i My możemy :happy: