CC? Kocham ten krążek! Chyba jedno z najlepszych dzieł w historii NW. Moje faworyty to:
- "DEAD TO THE WORLD" - te szalejące klawisze na wstępie, następnie cała reszta... Wielbię też ten taki jakby dialog Marco-Tarja - poezja dla mojej osoby.
- "EVER DREAM" - tytuł nieźle wpasowany, szczególnie jego druga część, która oddaje w 100% całokształt utworu. Tego się nie da opisać słowami - jeden z moich naj na liście NW i jeden z naj w ich karierze.
- "SLAYING THE DREAMER" - jest ciężka jak ciężki ciężar, szczególnie jej druga część, którą ubóstwiam - headbanging obowiązkowy!
- "OCEAN SOUL" - nie wiem dlaczego, ale ten utwór strasznie mnie dotyka i dołuje. Gdy ją usłyszę, to w kilka chwil z euforii mogę przejść w głęboki dół, kanion wręcz - nie wiedzieć dlaczego. Kiedy na prawdę czuję się źle, gdy nic mi nie wychodzi i wszystko się wali to wtedy ją puszczam. Oceniać jej nie będę - bardzo osobisty kawałek.
- "FEEL FOR YOU" - soczysty bas na wstępie... Rozpływam się jak gorąca polewa na lodach. Nie wiem dlaczego ale strasznie podoba mi się moment od 0:34, kiedy wchodzą klawisze, a w tle pobrzmiewa gitarka, by zaraz po tym na pierwszy plan wkroczyć z ciężkim riffem. Strasznie się tym jaram :P
- "PHANTOM OF THE OPEREA" - mam to samo do powiedzenia co Evi, z tym, że wolę wersję z "End of an Era" - jest bardziej dynamiczna i więcej w niej "ooOooOoo" Tarji oraz "oooUUUaaa" Marco ;)
------------------------------------------
Mam pytanko co do "Ever Dream" i "Bless the Child":
1. ED - kto śpiewa z Tarją pod koniec utworu (3:47)?
Wydawało mi się, że to Marco ale bardziej brzmi na Tuomasa i teraz nie jestem pewien.
2. BtC - czyj jest głos recytujący pierwsze linijki tekstu?