1. Kot gotowy na ruch.
Pozycja obserwacyjna, dla mnie ten obraz pokazuję gotowość i skupienie.
2. Blask kwiatu, w blasku słońca.
Nie mal zwykł kwiat, jego położenie w babcinym ogródku wskazywało na to, że jest chwastem, polnym kwiatkiem, w naturze każde żyjątko, istota, jest wyjątkowa, i może wyrazić swoje piękno.
3. Wędrująca niebieska ważka.
Lubie różnorodność, ale nie do znudzenia, być podobnym, ale nie identycznym, byśmy się uczyli i się wspierali.
4. Poszukiwania
Odkrywczość to jest coś, co po każdym można by się spodziewać. Dla mnie to sens życia,
złe nastawienie znanego przysłowia, "Ciekawość to pierwszy stopień do piekła".
Po co posługiwać się wiarą, to nie jest wiara to Regulamin, mówi się, że "Bóg tak chciał", i to są zasady moralne to po co są pisane, zasady moralne to niepisane prawo, mamy życie z niego bierzmy doświadczenie, bo nikomu nie pomorze, ksiądz i jego kazanie.
5. Niezwykła zima
Wszystko ma swoje zalety, śnieg na iglo to też ciepły domek i może dać dużo zabawy gdy jest go "pełno"
6. Stare budowle, ruiny
Wiele jest ich, mają tyle samo lat co ta, ale ta jest wyjątkowa, przypomina zamek, żadne młodsze ruiny mnie tak nie zachwycają jak średniowieczne zamki
7. Postawa, pozowanie
Jak dla mnie ten pies pokazał że jest taki jak człowiek, każda istota jest wyjątkowa i ma duszę
8. Kocie rodzeństwo, postawa
Tu to samo, tym razem koty
9. Zimne ognie
Ciekawostka naukowa, aparat fotograficzny rejestruje wiele fal, światło ognia sugeruje że jego temperatura jest wysoka i można się poparzyć, za to cząsteczki wyrzucane są zbyt małe, aby to poczuć.
10. Dwu tonowy obraz
Nawet mając dwa kolory można stworzyć coś niezwykłego.
11. Biały świat?
Widok księżyca przez teleskop to coś niezwykłego, ten obraz nie wydaje tego, ale dla mnie to niczym biała czekolada, a inny świat tak blisko, to jeszcze wspanialsza wiadomość.
12. Czas magi
Podstawa w mojej magicznej ideologii, Fiolet oznacza Błyskawice(prąd), Brąz to Ziemia(ciało stałe), Pomarańcz jest nim Ogień(silne drgania cząsteczek), Błękit to Woda(ciecz), Szary oznacza Wiatr(ruch mas). Ziemia wchłania błyskawice, ogień topi ziemię, woda gasi ogień, wiatr zabiera wodę. błyskawica wstrzymuje wiatr.
13. Woda w dłoni maga.
Jeden przykład żywiołu, widzowie fanatazy na ekranie czy w grach, czy na jakimś zdjęciu z efektami specjalnymi
Kojarzą zagadnienie "kula ognia", oczywiście ten obraz mógłby przedstawiać kule ognia, bo ogień ma wiele barw, i też nie przedstawia wody rzeczywistej, tylko grę światła opierającego się na kuli, tak wyobrażam się postać zaklęcie magicznej kuli, między innymi żywiołu wody.