1. Muzyka i film
2. Książki
Kocham muzyke. Potrafi wywołać we mnie tyle różnych uczuć, czasem nawet przyprawiać o dreszcze. Muzyka wywołuje wiele emocji.
Jak Kurt Cobain pisał:
" SŁOWA nie są tak ważne jak energia, która płynie z
muzyki, zwłaszcza granej na żywo. Nie wiem, czy
kiedykolwiek czytałem teksty piosenek, które by dobrze
oddawały muzykę (...). Muzyka jest ENERGIĄ. Nastrojem,
atmosferą. UCZUCIEM."
Podzielam jego zdanie. Nie jestem w stanie bardziej opisać tego, co daje mi muzyka, jak potrafi mną 'manipulować', wprawiać w różne nastroje.
Co do filmów to uwielbiam je oglądać. Mój ulubiony gatunek to chyba dramaty i komedie, chociaż po inne też sięgam.
Trzeba włożyć wiele pracy w to, żeby stworzyć film. Lubię obraz, obserwować wszystko. To prawda, że z góry mamy wiele narzucone, w przeciwieństwie do książki(wygląd bohaterów, otoczenia, itp.), ale w ogóle mi to nie przeszkadza. Dramaty i podobne filmy potrafią mnie wprowadzić w taki dziwny stan. Mówię o takich dobrych filmach, które dają do myślenia. Czasami czuje się po nich przybita jak gwóźdź do deski, no ale lubię jak filmy wywołują we mnie tyle emocji (podobnie jak muzyka).
Czasami wolę oglądnąć głupią, luźną komedię i pośmiać się. Horrory czasem też są w porządku, ale staram się ich uniakać, bo później spotykają mnie po nich ... nieprzyjemne rzeczy ; P O innych gatunkach już nie będę pisać.
Co do książek. Są w porządku i uważam, że każdy powinien czytać, choć trochę. Jednak ja nie często sięgam po jakąś lekturę. Zazwyczaj nie mam czasu, albo szkoda mi go marnować na czytanie. Mam ogromne problemy ze skupieniem się nad czytaniem, ciągle o czymś myślę i potrafię przeczytać kilka stron książki, zanim się zorientuję, że się zamyśliłam i nie mam pojęcia o czym czytałam.
Na pewno też do książek 'zraziły mnie' lektury szkolne, które były tak cholernie nudne i często pisane dziwnym językiem, archaizmami. To była męka, chociaż i tak prawie nigdy nie czytałam dokońca i zazwyczaj nic z nich nie wiedziałam. Streszczenia ♥
Wolę jak coś oddziaływuje na moje zmysły, wzroku czy słuchu : )