Shrek, do dziś tej bajeczki żadna nie pobiła i Mały Książe- to moi faworyci:)
Każdy z nas lubi wracać do krainy dziecięcych marzeń, sięgamy po bajki czy baśnie- jakie lubisz oglądąć/czytać?
Shrek, do dziś tej bajeczki żadna nie pobiła i Mały Książe- to moi faworyci:)
Każdy z nas lubi wracać do krainy dziecięcych marzeń, sięgamy po bajki czy baśnie- jakie lubisz oglądąć/czytać?
Bajki? Brzechwa, Tuwim, Jerszow, "Baśnie Narodów Związku Radzieckiego"... Ja wiem, że to niepopularne, ale na tym się wychowałam, zdecydowanie wolę od Andersena.
Polecam baśnie Jean de La Fontaine, mam w domu taki stary zbiór jego baśni, na tych oraz na polskich się wychowałem.
Do tej pory mam na strychu najróżniejsze książki Brzechwy, Andersena.
Mam nawet "Obważanek" Wandy Chotomskiej w dedykacją i autografem ;)
Andersen i bracia Grimm, ale pełne i wierne przekłady - za tą niezwykłą tajemniczość, mroczny, czasem wręcz horrorowy klimat. Poza tym - Muminki, niektóre starsze bajki Disneya... Było tego trochę, na pewno jeszcze coś mi się przypomni z czasem ;)
Ulubione bajki...
"Piękna i Bestia" Disney'a i "Król Lew", a z tych zarówno książkowych jak i telewizyjnych "Muminki".:)
Hmm...
Baśnie Andersena, szczególnie "Dziewczynka z Zapałkami" - gdy już umiałem czytać to najczęściej do niej wracałem. Bardzo smutna i wzruszająca opowieść...
"Pocahontas" - miałem film na kasecie VHS. :D Odtwarzana była minimum raz dziennie.
"Piękna i Bestia" - nie miałem filmu, ale za to książeczkę, którą również raz dziennie miałem w rękach. :)
Te trzy bajki najbardziej przypominają mi dzieciństwo. Czasem do nich wracam :)
"Piękna i Bestia' , " Królewna Śnieżka" i "Królowa Łabędzi" (? chyba tak to się nazywało, w każdym bądź razie siostra miała 7 braci zamienionych w łabędzie i musiała im uszyć koszule z pokrzywy) to chyba czołówka. Oprócz tego Pocahontas, Król le i Smurfy. Muminki lubiłam tylko gdy występował włóczykij i/lub mała Mi.
O, o, O!!!!... Ja bardzo lubiłam "Królewnę Głogu"!!! (mama nam na slajdach na ścianie wyświetlała ;D) i "Bal Kwiatów"!...
Pingwiny z Madagaskaru
Smerfy
Gumisie
SpongeBob Kanciastoporty
Bob Budowniczy
Shrek
Ku Fu Panda
O jejku i wiele wiele innych
Baśnie fińskie ! ha :D
Bracia Grimm.
K U B U Ś P U C H A T E K i K R Ó L LEW !!!!!!! to kocham.
Po za tym Muminki, Gumisie, Wilk i Zając i wiele, wiele innych ;D
Baśnie braci Grimm i Andersena, szczególnie 'Królowa Śniegu' i 'Dziewczynka z zapałkami'. Muminki, Gumisie, Smerfy, Piotruś Pan i ogólnie wszystkie bajki Disneya. :)
Ogólnie na baśniach się wychowalam, dzieła Andersena i braci Grimm są mi szczególnie bliskie. Nie zapominając o baśniach 1001 nocy. ♥
moje Ulubione Bajki to :
Sąsiedzi
Krecik
Muminki
Przygody Baltazara Gąbki
Bumpety Boo
Strażak Sam
Bodzio mały helikopter
Listonosz Pat
Transformersy
Miś Uszatek
a czego nienawidziłem
Misia Koralgola
Tabalugi
Kota Filemona
Przygód kilka wróbla Ćwirka
Pinokio ♥
Przygody kota Filemona, Shrek, Czerwony kapturek-prawdziwa historia, Epoka lodowcowa4, Strażnicy marzeń, Madagaskar, Pingwiny z Madagaskaru, Auta, Baranek Shaun,Przygody Dudusia Wesołka,
polskie baśnie ludowe- zwłaszcza "Sobotnia Góra" -te o (diable)Borucie też były fajne- i wiele innych których tytułów nie pamiętam a znam je z książki którą miała moja babcia. (babcia też mi opowiadała bajki było ich naprawdę mnóstwo ale ich nie pamiętam wiem że były straszne: o diabłach, ukręcaniu głów, morderstwach itp.- takie tam opowieści ludowe) i jeszcze chińskie baśnie - z książki którą dostałam kiedyś od Świętego Mikołaja :)
Fińskich baśni nie znam niestety :(
Muminki, Gumisie, Franklina, Czarodziejkę z księżyca - też lubię ;)
Alicja w Krainie Czarów, Piotruś Pan i Opowieści z Narnii to moje dzieciństwo :D
Kocham wszystkie bajki i baśnie! Jeszcze niedawno moja półka z książkami uginała się od baśni Andersena, Grimmów i bajeczek dla dzieci... ale moja mama stwierdziła, że jestem już za stara (ej no, 21 lat to nie starość ;( ) i zmusiła mnie, żeby się tych wszystkich cudowności przed remontem pozbyć. Z wielkim bólem serca oddałam na loterię WOŚP wiekową książkę z baśniami Andersena, moją ukochaną "Piękną i Bestię", "Brzydkie kaczątko" i całą reszte kolorowych książeczek :(
Ale na szczęście pojawił się serial "Once upon a time" ♥
Dziś Bolek i Lolek świętują 50 urodziny. Bardzo lubiłam i lubię ta bajeczkę- jakże inna od dzisiejszych!