Jak ktoś jeszcze nie wie, to album Arjena z Anneke van Giersbergen pod szyldem – The Gentle Storm, będzie się składać z dwóch krążków. Pierwszy akustyczny, zabarwiony folkiem i dużą ilością egzotycznych instrumentów (The Gentle). Drugi będzie zawierał dokładnie te same kompozycje, tylko w orkiestralno – metalowych aranżacjach, zatem będzie on połączeniem metalu i klasyki (The Storm). Brzmi to bardzo obiecująco. :)
Czekam na ten album od niewiadomokiedy, bo śledzę Anneke ( i Arjena chyba też) na instagramie i ona zaraz jak się zgadała z Arjenem, to napisała o tym na insta. To chyba było jakiś rok temu (albo i więcej). Więc teraz, kiedy to nabrało realnego wymiaru, cieszę się tym bardziej :)
Na razie tak pobieżnie przesłuchałem The Diary, ale o dziwo wcale krążka Storm nie wolę od Gentle, raczej pół na pół. Na mocniejszym dysku zwróciły moją uwagę Endless Sea, Shores of India, Heart of Amsterdam i New Horizons. Niemniej gitary mają takie trochę smyczkopodobne (z braku lepszego przymiotnika) brzmienie, że wcale nie czuję ich ciężaru i klarowności aranżacji. Kawałek The Storm uwielbiam w obu wersjach.
W zasadzie ideałem byłoby zrobić płytkę, gdzie niektóre kawałki (te wymienione) są w wersji storm, a pozostałe w wersji gentle. :D
I po raz kolejny potwierdza się moje powiedzenie, że czegokolwiek Arjen się nie dotknie, zamienia się w złoto. To dokładnie taki sam magik jak Devin Townsend (który jest kompozytorem niektórych kawałków na Theater Equation).
Czekam na wydanie całości, chętnie obejrzę, bo ten kawałek tutaj jest świetny, bardzo mi się podoba Irene Jansen i Anneke, wpasowały się w ten 'teatr', granie im służy ::)
Na razie jedyną niespodzianką na nowym albumie Ayreona jest pan z Between the Buried and Me.
Pewnym było, że na albumie usłyszymy Jamesa LaBrie. Simone też nie jest zaskoczeniem. Czekam aż ogłoszą, że kolejną wokalistką jest Annie van Giersbergen (która aktualnie nie ma żadnych solowych projektów w trakcie tworzenia, więc to więcej niż pewne, że pojawi się na nowym Ayreonie. Potem może jedna z sióstr Jansen - Floortje raczej nie, bo ciąża (chociaż kto wie), ale może znów usłyszymy Irene...
A jakie są Wasze typy? Kto według Was pojawi się na nowym Ayreonie?