Finlandia

obecnie na rewersach monet znajdują się żurawie (1€) i lew z mieczami- godło Finlandii.Mam jedną monetę z konwalią z 1998r i kilka starszych z lat 60tych- na rewersach są 4pentle i napis Suomen Tasavalta; na monecie z 1908r (1penni) jest dużą litera N i nad nią korona, ale wtedy Finlandia była częścią Rosji. Na monecie 2€ przedstawiony jest ziemski glob z symbolem € na środku i datami 2002 2012- to chyba 'specjalne wydanie' :)

W jakimś tam rankingu najbardziej pokojowych państw Finlandia zajęła 7. miejsce na świecie i 5. w Europie ^^

http://www.visionofhumanity.org/sites/default/files/2013_Global_Peace_Index_Report_0.pdf

1 polubienie

A Polska które miejsce? Ostatnie? ^^

Polska powinna być podpięta pod USA - największego “przyjaciela” naszego kraju, któremu nie wiedzieć czemu nasi politycy włażą ciągle w pewną część metaforycznego ciała.

Dziękuję, Sami! :happy: Mam nadzieję, że portret Tuo wyjdzie jeszcze lepszy!

przed wyjazdem do Finlandii nie wiedziałam, że w fińskim i polskim są słowa, które brzmią podobnie a nawet tak samo a znaczą coś innego czyli tzw. fałszywi przyjaciele np. : matka- po fińsku to podróż, lato-stodoła, älä huuda - nie krzycz. W książce do fińskiego, którą mam jest napisane, że takie słowa i zwroty nie istnieją czyli że nie ma tych tzw 'fałszywych przyjaciół' w polskim i fińskim a tu niespodzianka :). Czesto słyszałam "vino"-krzywy, krzywo oraz "tarkka"- dokładny. Są jeszcze: viina-wódka, setä- wujek, hätä-bieda, maja-chata itd oraz 'molo'- słowo wulgarne i obraźliwe w jęz. fińskim. a myślałam,że tylko czeski może być zabawny dla Polaka ;)

Świat Muminków :D

Awwww, ja tam kiedyś będę *.*

https://www.youtube.com/watch?v=1M7z7T3EP60

• nawet hymn Finlandii jest w metal version :smiley:

podoba mi się ta wersja fińskiego hymnu, ciekawe czy polski hymn tez można tak "przerobić". ciekawostka: jeśli chcecie kupić papierosy w FINLANDII musicie powiedzieć o tym sprzedawcy, kiedyś papierosy były 'na widoku' i każdy mógł sobie wybrać jakie chciał teraz są schowane w szafkach, czasem pod ladą. oczywiście nie zachęcam nikogo do kupowania a tym bardziej dopalenia papierosów ;) zdarzało się, że kiedy mówiłam wsklepie 'cigarettes' dostawalam tytoń zamiast papierosów. oczywiście na szafkach ani w żadnym miejscu nie ma ani słowa o papierosach. Papierosy są dobrze ukryte, alkohol nie. ( ja nie palę tylko moja matka i to dla niej kupowałam papierosy.)

Dziękuję, Paula, za komentarz i opinię, jak zwykle! “Ogniem” to najlepsza część Trylogii (a tak się po niej rozpędziłam, że przeczytałam pozostałe z własnej woli!), moim zdaniem, ale nie każdego interesuje historia i jest się w stanie przebić przez staropolski język, opisy bitew i “ku pokrzepieniu serc”, więc nie dziwi mnie, że nie czytałaś. Mnie to odstraszało, ale od dziecka mama z siostrą oglądały serial i miałam ogromny sentyment do tej historii, więc przeczytałam książkę i nie żałuję. Bohun to doskonała postać - jedna z nielicznych wyrazistych postaci - niby czarny charakter, dzika dusza, szalona i niebezpieczna, ale o romantycznej i melancholijnej skłonności. Polecam Bohuna. :smiley: Nawet do Ciebie mruga z mojej sygnatury na zachętę! :wink:

też myślę,że to dobry pomysł. jak mówią: 'co z oczu to i z serca' :)

Takie coś dziś znalazłam, jakby kogoś zainteresowało:

W Finlandii dzień Wszystkich Świętych obchodzony jest w sobotę przypadającą pomiędzy 31 października a 6 listopada.
Dzień ten służy do uczczenia pamięci świętych oraz osób, które odeszły z tego świata. Pyhäinpäivä bardziej przypomina polskie niż amerykańskie święto - jest to cichy i pobożny dzień, w trakcie którego Finowie przynoszą kwiaty i znicze na cmentarze, a następnie idą na mszę do kościoła.
Najbliższa amerykańskiemu Halloween jest Palmowa Niedziela, w trakcie której fińskie dzieci przebierają się za czarownice i chodzą od drzwi do drzwi zbierając słodycze. W ciągu ostatnich lat sklepy rozpoczęły jednak sprzedaż różnych rzeczy odnoszących się do Halloween i Finowie powoli zaczynają przejmować tradycję organizowania 31 października imprez z tej okazji.

1 polubienie

Finlandia na +

W Polsce halloween to nadal temat tabu.... Dzieci ktore pod postacia halloween niszcza kosciol i porzadek....

...I księża, którzy przed tym pogańskim, tfu tfu, świętem potwora diabelskiego szatana nas przestrzegają :P

Nie wiem co mówią księża na ten temat i w sumie mnie to nie interesuje. Ale uważam, że tradycja jest ważna. Dla mnie tradycją jest pójście na cmentarz, zapalenie zniczy i zostawienie kwiatów. Strasznie nie podoba mi się to, co od kilku lat dzieje się przed cmentarzami pierwszego listopada... Wata cukrowa, żelki, pop corn, baloniki... Seriously? Nie, dla mnie to wygląda źle, tak nie powinno być, to po prostu nie pasuje. Nie takie mamy tradycje. Nie mam nic przeciwko Halloween, ale nie w Polsce. Bo to nie jest nasz tradycja...

Mieliśmy swoje Dziady. Ale to nie było "święto" chodzenia po domach i proszenia o cukierki...

Jestem tradycjonalistką, cóż poradzę :P

Btw to nie jest miejsce na tego typu rozmowy, więc jeśli offtop się rozrośnie zostanie przeniesiony do odpowiedniego tematu ;)

1 polubienie

mukulabegonia (begonia tuberhybrida) anie chryzantema jest typowym kwiatem sadzonym na fińskich cmentarzach.Finom kojarzy się ona z cmentarzem i rzadko kto ją sadzi w ogródku chociaż to piękny kwiat (najpopularniejsze są te czerwone). co do halloween zgadzam się z Evi. (tak rozrywkowe święto bardziej pasuje do Andrzejek niż Wszystkich Św. zresztą mamy kolędników i każdy może przebrać się za diabła i straszyć )

niedługo - 6 grudnia- Finowie będą obchodzić św niepodległości. tego dnia odbywa się bal u prezydenta, w oknach domów palą się świeczki. kadencja prezydenta trwa 6 lat, jedna osoba może być prezydentem 2 razy, Tarja Halonen była prezydentem przez 2 kadencje.( była też pierwszą kobietą, która została prezydentem Finlandii). zazwyczaj każdy nowy prezydent odbywa swoją pierwszą podróż zagraniczną do Szwecji, wybory są zawsze na początku roku, obecnie prezydentem jest Sauli Ninisto.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=128207767371761&set=pb.100005476149315.-2207520000.1384247646.&type=3&theater Lihavanpaa- tutaj mieszkalam i pracowałam, po prawej są 2 zielone budynki (widać tylko jeden z nich) - to domy czynszowe, należą do gminy; podzielone są na mieszkania o rożnej wielkości (2- i 1-pokojowe) i oczywiście jest też sauna, lokatorzy się zmieniają prawie co roku, tylko pod 5ką i 10ką mieszkają ci sami ludzie. Jest 10 mieszkań, czynsz+oplaty=około 700-800 euro/miesiąc w mieszkaniu 2-pokojowym. wliczone jest w to także odśnieżanie, koszenie trawy, wywóz śmieci, naprawy, wywieszanie flagi. Wszystko jest na prąd, nie używają gazu,internet założyli w zeszłym roku i jest za darmo i bez limitu :D. W mieszkaniach kuchnia jest zawsze wyposażona: szafki,kuchenka, lodówka, nie ma stołu ani krzeseł; w jednym pokoju jest szafa, w drugim nic nie ma , w korytarzu i łazience też są szafy, nie ma pralki. W tych większych mieszkaniach jest też garderoba. Są 2 wejścia do mieszkania, okna się nie otwierają- jest tylko mały wąski lufcik, który otwiera się do środka, jest tam zamontowana metalowa siatka i metalowa żaluzja od zewnątrz (ochrona przed owadami)- wyjść można tylko przez drzwi. W mieszkaniu jest też alarm- bardzo czuły. Ten zielony budynek po prawej str w tle to kotłownia, należy do zakładu( kwiaty nie mogą marznąć ;) ). Pierwszy budynek po lewej ma nr 235 ten po prawej 237, nie widziałam jak do tej pory domu nr 1. Tylko część domów znajduje się wzdłuż głównej drogi, większość jest rozsiana po okolicy. Gdy pierwszy raz przyjechałam do Lihavanpaa mieszkałam w "dawnym" sklepie- teraz jest tam schronisko dla zwierząt. W tej wsi była kiedyś szkoła podstawowa, ale została zamknięta ( za mało dzieci). Wiem,że nie widać tego domu po lewej, ale on tam jest naprzeciwko tego zielonego. Domy czynszowe są zbudowane z desek i płyt drewnianych, nie słychać w nich żadnych hałasów z sąsiednich mieszkań, no chyba ,że włączy się alarm przeciwpożarowy - jest naprawdę głośny :)

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=128206550705216&set=pb.100005476149315.-2207520000.1384247646.&type=3&theater to zdj dawnego sklepu.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=129037290622142&set=pb.100005476149315.-2207520000.1384247646.&type=3&theater to zdj zakładu, w którym pracowałam.

1 polubienie

A w Finlandii poczuli już święta :)