Floor Jansen

Lubię to ! xD (przepraszam, 3 dni nie miałem kontaktu ze światem zewnętrznym, więc teraz muszę nadrobić lekkim spamem xD)

Przełamałam się i od deski do deski przesłuchałam "GLS" z Buenos Aires...

Jestem "Tarjoholiczką" (jak to ktoś napisał) jeśli chodzi o NW, Floor "daje radę", ale jednak co utwory "Tarji" to dla niej tutaj zdecydowana palma pierwszeństwa.

Najbardziej "odmienna" część ("bring me home...")... to nie to, co Tarja, u niej słychać było "tylną ścianę gardła", Floor bardziej po krtani.

Tutaj ciekawe zestawienie http://www.youtube.com/watch?v=Al54eMCoxUw.

Jak dla mnie w skali 10-stopniowej:

Anette - 2 (zdecydowanie za dużo popowych wariacji melodycznych)

Floor - 8 (bardzo ładne wykonanie)

Tarja - 11 (mistrzostwo)

@margoQ czuję podobnie, tylko nie wyraziłabym tego t.ak fachowo jak ty. GLS pokochałam z Tarją i trudno mi się przestawić. Piosenki z Anette też mam głęboko w głowie i czasami nie mogę wytrzymać głosu Floor.

PS. Łechu ;( , gdzie nasz offtop ?

Pocahontas w wykonaniu Floor, podobnież dedykowane Tuomasowi

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uH_0qfete_c#!

Co do uciekającego Emppu to niby ucieka przed nią, ale jest najbardziej podjarany jej wykonami co widać zwłaszcza w końcówce GLS :P

2 polubienia

Jak pisałam już chyba wszędzie gdzie tylko mogłam : nie uwielbiam Floor, niby spoko spoko, ale brakuje mi pewnej charyzmy w niej, nie mogę powiedzieć, że nie umie śpiewać albo, że jest pompatyczna, bo to nie prawda, ale kuurcze no : nie pociąga mnie ;D Na zdjęciach wychodzi się rożnie, Floor to nie filigranowa kobietka, ale u nich to rodzinne z tego co mozna wywnioskować z podpisu pod tym zdjęciem : http://floorjansen.com/thumbs/90/390x210/thumb_188_landscape.jpg "My sister Irene and me, the proof we were ones small too :-)"

http://floorjansen.com/thumbs/90/390x210/thumb_303_landscape.jpg ten kolczyk w nosie to nie jest najlepszy wybór

http://floorjansen.com/thumbs/90/390x210/thumb_306_landscape.jpg tu akurat ją podziwiam ;D

http://floorjansen.com/thumbs/90/390x210/thumb_302_landscape.jpg : a to bardzo ciekawie się zapowiada ;)

Popieram, kolczyk w nosie to okropny wybór jak dla niej ... Ogólnie mnie osobiście ona do NW nie pasuje, nie tylko wokalnie (bo jej wokal mi do NW nie pasuje - piszę nie po polsku, ale co mi tam, raz się żyje), ale też wizualnie - stoi sobie czterech chłopa na scenie, z czego każdy jeden mniejszy od poprzedniego, a między nimi taka baba jak Floor ...

Wizualnie to pasowała genialnie Tarja i jak do tej pory tylko ona. Anetka wizualnie nie pasowała ani wokalem ani swoją "wiejska" modą a Floor pasuje wokalnie i obyciem scenicznym.

ale się uczepiliście tego, że duża :P

przynajmniej ubiera się bardziej "Nightwishowo", a nie jak Anette :P mi bardziej ona nie pasowała do grupy wizualnie :P

a jeżeli chodzi o wokal Floor to tutaj się niczego nie uczepię, bo moim zdaniem dobrze sobie radzi w repertuarze poprzedniczek. i chciałabym jeszcze zobaczyć/usłyszeć jak poradziłaby sobie w czymś, co byłoby "dla niej", co wykonywałaby jako pierwsza w NW. ;)

1 polubienie

No gabarytowo to dość osobliwie wygląda ;P

Co by o Anette nie mówić to trzeba przyznać, że ładnie interpretowała słowa piosenek, bo Tarja i Floor nie robią tego prawie w ogóle. - przynajmniej jak dla mnie.

Kreacje Floor też mnie nie zachwycają, te skórzane, krótkie kiecki i nieładne buty mi nie grają.

Masz racje, kreacje Floor są specyficzne, ale przyzwoicie pasują do klimatu NW:)

ja mam trochę inne odczucia... IMHO Anette z każdej piosenki, którą wcześniej wykonywała Tarja robiła coś co podchodziło mi pod jakiś pop :P

Tarja była dla mnie zawsze wokalistką numer jeden w NW i bardzo podobało mi się to w jaki sposób "interpretowała" piosenki.

o Floor na razie wiem niewiele, ale niektóre jej wykonania są naprawdę świetne, więc też się nie czepiam. a gabaryty? no cóż, po prostu chłopaki z NW takie małe urosły :P

a jeżeli chodzi o jej kreacje to moim zdaniem one właśnie pasują do klimatu jaki prezentuje NW. nie są to piękne suknie Tarji, ale jak dla mnie jak najbardziej pasujące do takiego rodzaju muzyki.

Kurcze czy fani zawsze muszą szukać jakiś powodów do narzekania na następczynie Tarji? U Anette był to wokal, u Floor nie ma się co przyczepić do wokalu to czepiają się jej wyglądu. Powiedzmy sobie szczerze Tarja obecnie wokalnie jest cieniem samej siebie, jej powrót do NW nie miałby sensu zwłaszcza po wydaniu DPP i IM, a lepszej wokalistki pod względem umiejętności od Floor ( połączenie utworów dla Tarji i Anette) nie znajdą.

2 polubienia

@Girdun - nie, nie zawsze. ja uwielbiałam Tarję i nadal uwielbiam słuchać jej wykonań. i moim zdaniem wokalnie nadal bardzo się rozwija, tylko nie jest już to Tarja z NW, ale Tarja solo ;)

i tak, nie podobała mi się Anette. DPP nie lubię, prawie nic mi się tam nie podoba. i to jak wykonywała utwory wcześniej śpiewane przez Tarję też moim zdaniem wołało o pomstę do nieba. ale już na Imaginaerum była świetna. i nie wyobrażam sobie żeby ktoś zaśpiewał te utwory lepiej od niej. ale jej image już mi do NW wcale nie pasował.

Floor, jak już wcześniej pisałam, wokalnie sprawdza się świetnie.i bardzo bym się cieszyła gdyby została w NW na dłużej. to jak się ubiera również mi pasuje.

wiesz, po prostu dla kogoś, kto słuchał NW od "początku" (czyli od czasów Tarji) ciężko jest zaakceptować taką zmianę. przynajmniej ja to tak widzę. bo jednak ogromną uwagę zwracam na wokal. dla mnie wokalista jest kimś z kim kojarzę zespół. w NW to Tuomas tworzy praktycznie wszystko. bez niego zespół by nie istniał. a mimo to większość osób utożsamia zespół z wokalistką. i nie mówię tu o fanach, ale o osobach, które czasami słuchają danego zespołu. bo jakby nie patrzeć wokal wysuwa się na pierwszy plan. i stąd ta tęsknota za Tarją czy za Anette. ja tęsknię za Tarją, ale wiem, że gdyby nadal była w NW to nie byłoby tak dobrej płyty jak Imaginaerum. bo to nie są utwory dla niej. grupa musi ewoluować. i jestem jak najbardziej za Floor w NW ;)

Ja zgadzam się pośrednio z Gurdin. Tarja ma piękny wokal, ale dla mni nic nowego się nie dzieje, cały czas klasycznie i 'tarjowo', jesli chodzi o jej solowe kompozycje : też szału nie ma i dupy nie urywa. Jak dla mnie - tarja trzyma się na tym, że jest byłą wokalistka Nightwisha, z którym tworzyli coś niesamowitego, kiedy ich drogi się rozeszły - Nightwish nie przestał zaskakiwać / pod różnymi względami/ a Tarja spoczęła na laurach.

1 polubienie

I znów myślę podobnie. Tarja ma w repertuarze przepiękne utwory NW- to dużo znaczy dla Najtłiszotarjofanów:)

Zastanawiam się czy Anetka nie sięgnie po repertuar NW- Najtłiszoanetkofani będą ją wspierać:)

A Floor, czyli bohaterka tego wątku da radę zaśpiewać wszystko, jej wokal sam się broni:)

Szczerze mówiąc nie przykładam uwagi do wyglądu Floor, NW to piękny obrazek opowiadany muzyką... :)

Tarja to pierwszy wokal jaki usłyszałem i który mnie przekonał do NW .

O Anette powiem tylko tyle że jej wokal jakoś mi nie przypadł do gustu.

Zaś Floor jeszcze nie pokazała na cą ją stać więc trudno mi oceniać czy pasuje czy nie dla mojej wizji NW

Dla mnie Floor (po usłyszeniu jej na żywo) pasuje idealnie do Nightwish. Fakt może jest trochę duża, ale mi to nie przeszkadza, a stroje i ruchy na scenie ma znakomite. Moim marzeniem jest usłyszeć Slaying the Dreamer w jej wykonaniu :)

Anette na Imaginaerum odwaliła kawał dobrej roboty, ale od samego początku nie bardzo pasowała mi do zespołu. Po Tarji pozostał sentyment, wiadomo od niej cała historia wokalna w Nw się zaczęła, ale na chwilę obecną nie wyobrażam sobie aby zaśpiewała cokolwiek z DPP albo IM.

1 polubienie

@Agnees - właśnie, ruchy sceniczne. nie wiem czy ktoś wcześniej o tym wspominał. Floor na scenie czuje się jak ryba w wodzie i to widać. Tarja kompletnie nie wiedziała co ze sobą zrobić i czasami wyglądała nawet komicznie. a Anette również nie radziła sobie najlepiej. takie przynajmniej jest moje odczucie.

1 polubienie

Ale dlaczego Floor to potrafi ? Ponieważ została już wcześniej wypromowana przez inne zespoły. Natomiast Tarja i Anette zostały wypromowane przez NW.

Wg mnie Floor nie pokazuje tego, na co ją stać w NW, ponieważ wcale się o to nie stara, nie zależy jej na zespole tak, jak zależało Tarji (np. EoAE), czy Anette (posłuchajcie jakiegokolwiek występu na żywo z jej repertuaru - niesamowicie próbuje się bawić muzyką, chce pokazać to, co potrafi, stara się). Floor natomiast jedzie sucho, nie wkłada w NW serca.