Jadalnia

Zrobiłam dziś najpyszniejszego Gyrosa ever ♥ Do tego sernik z mnóstwem ananasów i bananów i rybę po grecku. Mniam.

... ale i tak jutrzejsze śledzie w śmietanie będą najlepsze XD

A ja o 17 zacząłem robić pierogi, a o 19 skończyłem i narobiłem z 200 sztuk udało mi się i jestem wykończony.... :)

Wczoraj zrobiłem sobie pyszną sałatkę grecką. xd

Robię pierniczki ♥. Ale tak klejąca się wyszła mi masa, że czarno to widzę :P.

Moja ostatnia rozkmina: jak wy macie na imie?? o_O

(nie chce mi sie przegladac calego "tu sie poznajemy)

Dave, a co to ma wspólnego z jadalnią? :O

Btw. Mamy spis portali społecznościowych i tam jest fb większości ludzi, więc nie ma problemu ogarnąć imiona ;).

Ok :D

Sorry. Zle umiescilem. 1 raz xd !!

Zrobiłem najpyszniejszy gulasz węgierski na świecie :D Ogólnie uwielbiam robić potrawy węgierskie :)

Igor, poproszę Twój przepis na gulasz?:)

Proporcje ciężko mi określić. Zależy od upodobań, czy ktoś woli więcej mięsa, ziemniaków, czy warzyw :)

Ogólnie robię go z ok. 0,5 kilograma mięsa wołowego, 2 duże lub 3 małe ziemniaki, 2 pomidory, 1 papryka czerwona, 1 zielona, jedna duża cebula, z przypraw daję różnie: najczęściej bazylia lub oregano, można dodać kminek, ale ja osobiście go nie lubię. oczywiście dodać troszkę soli i pieprzu, mieloną papryką słodką lub ostrą, zależy od tego czy wolisz ostrzejszy czy nie. Aby Jeszcze bardziej był pikantny dodaj troszkę tabasco lub pasty węgierskiej, gulaszowej, można kupić w większych sklepach ;) Możesz albo nawet musisz dodać ząbek czosnku ;)

Mięso w kostkę, posiekać cebulę, zetrzeć czosnek, paprykę pokroić na nieduże kawałki. Pomidory włożyć do gorącej wody i zdjąć skórkę, no i oczywiście pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również kostka. Na olej (lub masło klarowane) wrzucić cebulę, kiedy osiągnie złotą barwę dorzucić mięso i dusić ok. 10-12 minut. Potem wrzucić całą resztę do garnka (oprócz ziemniaków!), wymieszać, przykryć, no i czekać bardzo długo (w końcu wołowina ;) ), ok. 2,5 godziny, nawet dłużej, oczywiście gotować na małym ogniu. Teraz dodajemy ziemniaki i dusimy ok. 20-25 minut.

Co do wołowina, musi być chuda, ale bez przesady :)

Brzmi smakowicie, chętnie spróbuje przyrządzić według Twojego przepisu- dziękuje:)

Proszę bardzo :) Tylko pamiętaj, że to ciężkostrawna potrawa :D

Oglądając wczoraj debilne filmiki na YT z kuzynką odkryłyśmy sposób na... domową nutellę!

Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuszczamy z odrobiną mleka, dodajemy pudełko ptasiego mleczka, rozpuszczamy, przelewamy do pojemniczka, czekamy aż wystygnie i możemy jeść :D Pyszna sprawa! Akurat ciotka miała trochę ptasiego mleczka, kupiłyśmy z kuzynką czekoladę i zrobiłyśmy. Było lepsze niż Nutella ♥

A ja dzisiaj dowiedziałam się jak zrobić chipsy domowe, takie dobre ♥

1 polubienie

Mnie na kursie uczyli je robić ;)

I jak Cię uczyli?

Cieniutko pokroić robiliśmy taka solankę z wody poleżały tam trochę i smażyliśmy. :)

Okay XD

Pyszne połączenie płatki Corn Flakes, Nutella i gorące mleko ♥

Ja jadłam banana z masłem orzechowym i dżemem w tortilli :)

Mniam!