Najlepszy album Nightwish

No właśnie, który album NW uważacie za najlepszy? Co Wam się w nim podoba?

Według mnie najlepszymi albumami Nightwish są "Oceanborn", "Century Child" i "Once". Pierwszy z nich to dzieło właściwie power - metalowe. Zachwyca mnie znacznie bogatszym i bardziej dopracowanym brzmieniem od debiutu, niesamowite jak ich styl ewoluował od pierwszej płyty. Z kolei "CC" jest bardziej drapieżny niż poprzednie albumy, a to ze względu na to, że już tu pojawił się Marco. A jeśli chodzi o "Once" to tu nie ma według mnie słabego numeru. Niektórzy mogą narzekać na "Wish I Had An Angel" i "Nemo", ale mi te piosenki się podobają. No i oczywiście wspaniałe "Ghost Love Score"! Te trzy albumy do dziś pozostają moimi ulubionymi jeśli chodzi o twórczość Nightwish.

Od pewnego czasu Once walczy z Century Child. Każdy z tych krążków zawiera większość moich Najtłiszowych faworytów. Na poziomie wymienionych postawiłabym drugą parę Imaginaerum i Endless Form Most Beautiful- tutaj dostrzegam dojrzałość muzyków. Gdybym miała kogoś "przekonywać" do twórczości NW zaproponowałabym wykonania Floor. Mimo że są jednostkowe utwory w których lepsza była TT czy AO- FJ potrafi dodatkowo ubarwiać głosem to co i tak już jest piękne:)

Cześć

Wśród wielu gatunków muzycznych, których słucham, to metalu progresywnego słucham dość okazyjnie a Nightwish słuchałem ostatnio chyba z 20 lat temu. Od kilku dni nie wiem dlaczego, Nightwish wrócił do mnie niczym kosmiczny bumerang i słucham ich codziennie. Moje najlepsze to: Wishmaster, Century Child I Once. Generalnie dla mnie Nightwish to tylko z Tarąją Turunen.

Pozdrawiam

Zgadzam się, że "Oceanborn" to świetny album, z niesamowitym brzmieniem, które wyróżnia go spośród innych płyt. "Century Child" to chyba moja ulubiona płyta, bo ma ten mroczny, ale jednocześnie bardzo dojrzały klimat, który wprowadził Marco. "Once" rzeczywiście nie ma słabych utworów, a "Ghost Love Score" to absolutny majstersztyk – ciężko mi wybrać, który z tych albumów jest najlepszy, bo każdy z nich ma coś wyjątkowego.

<span style="color:#1155cc;font-size:10pt;"><a href="https://pszczelnictwo.com.pl/shop/category/weza-pszczela" rel="external nofollow">https://pszczelnictwo.com.pl/shop/category/weza-pszczela</a></span>