Mamy zgodę managera na użycie logo Nightwish na naszej koszulce. :)
Niby oczywistość, ale warto było zapytać.
Mamy zgodę managera na użycie logo Nightwish na naszej koszulce. :)
Niby oczywistość, ale warto było zapytać.
A nie lepiej by było na przodzie zrobić logo naszego forum na tle podobnym do tego z albumu Wishmaster ,a z tyłu zrobić nasze forumowe ksywki
Już takie coś było brane pod uwagę, ale wyszło na to, że było by za drogo. /Inv
Zapytam z ciekawości; a jaką metodą i gdzie byłyby robione koszulki, gdyby miały się ukazać? Jakaś firma online, znajoma "miastowa", gdzieś w twojej okolicy, Adrianie, jakiś sprawdzony sposób? Pewnie jeszcze nikt o tym nie myślał, bo rzecz jest w planach, ale... mimo to.
Myślał, myślał:) ale póki nie ma koncepcji nadruku póty tym się nie zajmujemy?:)
Podrzucajcie projekty, takie graficzne najmilej widziane:)
A nie lepiej by było na przodzie zrobić logo naszego forum na tle podobnym do tego z albumu Wishmaster ,a z tyłu zrobić nasze forumowe ksywki
Podpisuje sie do niej tylko dodać bałwanka z Imaginaerum. ![]()
Dobrze, że o to pytasz, bo rzecz jest istotna.
Zastanawiałem się i uważam, że najlepszą opcją dla nas będzie druk cyfrowy.
Między innymi dlatego, że:
Pozostaje kilka kwestii do dyskusji:
Wzór
Uważam, że powinniśmy unikać wykorzystywania zdjęć/okładek i innych materiałów objętych prawem autorskim. Ponadto dobrze byłoby wkomponować projekt w kolorystykę forum/strony - dla spójności naszej “komunikacji wizualnej”. ![]()
Musimy omówić jeszcze sprawę ilustracji. Najlepiej łącząc hasła “Nightwish” i “Dream Emporium”. Ogłaszam burzę mózgów. ![]()
Dostępność
Kto ma mieć dostęp do koszulki? Tylko użytkownicy czy każdy chętny fan? Kwestia jest o tyle istotna, że jeśli mamy wprowadzać personalizację to chętni muszą być użytkownikami forum. Tak na dobrą sprawę to ciężko byłoby też kontaktować się ze wszystkimi spoza DE w sprawie zamówień… Propozycje?
Póki co tyle przychodzi mi do głowy. W razie czego dopiszę w tym wątku.
A co powiecie na takie coś? Robiłem to na jakieś stronie.
Podpisuje sie do niej tylko dodać bałwanka z Imaginaerum. ![]()
[/quote]
Nie!
Z nazwą naszego fanklubu bardziej kojarzy mi się coś bardziej... epickiego? :) Coś, co zawiera rozrzucone przez wiatr zapisane kartki, jakaś świeczka może, trochę lodu i śniegu... Pomyślę jutro, może nawet narysuję (bo rysowanie w programie graficznym to zdecydowanie nie moja działka) i zeskanuję :)
Jestem za pomysłem Sami. A, no i wolałabym, żeby to napis Dream Emporium był wielki, a Nightwish - mniejszy, pałętający się gdzieś pod tym pierwszym, a nie na odwrót. No dobra, może i w logo właśnie tak to wygląda, ale... Imo byłoby lepiej, gdyby nasza koszulka była koszulką DE, a nie koszulką NW :)
Adrianie, a jakiego koloru te koszulki mogą być? :)
Obrazek to ważna rzecz, trudno znaleźć coś idealnego. Może jakiś ogromny statek w obłokach na niebie z księżycem utrzymany w niebieskawej tonacji by pasowało do strony? Sama nie wiem... Wymyślicie coś lepszego ;). I wydaje mi się, że nicki na koszulce to niezbyt dobry pomysł, ponieważ ktoś potem zmieni nazwę, każdą koszulkę trzeba będzie robić inną i ogólnie zamieszanie.
Co do dostępności to wydaje mi się, że powinny
być tylko dla forumowiczów. Jak ktoś jest fanem NW, to może sobie kupić koszulkę z zespołem, bo
dlaczego z fanclubem jeśli nie ma z nim nic
wspólnego?
Będą damskie i męskie koszulki, czy tylko męskie?
To może zejdzmy na prościznę ,i niech będzie same logo Nightwish Dream Emporium ,z tyłu nasz Nick ,i będzie po sprawie
Niee, nie jestem za drukowaniem nickow. Nazwa zespolu, nazwa fanclubu i jakas grafika. Mam pomysl na dwie, teraz jeszcze trzeba to ladnie narysowac, zeby mialo rece i nogi i juz :) mozemy zrobic glosowanie, pewnie moje to nie beda jedyne projekty, prawda? :)
Poza tym, spersonalizowany sitodruk, nawet hurtem, wyszedłby dosyć drogo. Ja rok temu zamawiałam mojemu lubemu koszulkę na urodziny przez internet, z własnym nadrukiem i mogę z czystym sumieniem polecić serwis: koszulka.pl. Ceny da się dopasować do potrzeb w zależności od gatunku koszulki i wielkości nadruku, który robiony jest metodą termotransferu (za pomocą specjalnych foli) albo druku cyfrowego. Hurtem wyszłoby pewnie taniej, ale i tak cena jest do przetrawienia w porównaniu z większością serwisów. Z autopsji wiem, że nadruk lekko blednie po czasie, ale nie rozmywa się, nie znika, nie staje się brzydki, czy wystrzępiony. Po roku noszenia zaobserwowałam jedno, małe pęknięcie na górnym brzegu nadruku (3-4 cm?).
Na stronie jest możliwość dopasowania nadruku, napisu, koloru, rozmiaru, gatunku koszulki. Oczywiście rozmiar może być nieznacznie inny od widocznego w okienku dlatego dobrze jest mieć grafikę w możliwie jak najwyższej jakości i dosyć dużą (nadruk będzie ciut sztywny, ale raczej nie przeszkadza w noszeniu). W razie kłopotu firma dzwoni do użytkownika (jakby jakość grafiki była zbyt niska). Dostawa za pobraniem, poczta priorytet w dwa dni dochodzi (mnie jakoś tak wtedy doszła).
Uważam, że koszulki powinny być czarne, bo to najbardziej uniwersalny kolor, efektowny i charakterystyczny dla koszulek muzycznych. Odradzałabym ten specyficzny niebieski z odcieniem stalowym, który zdobi nasze forum, bo nie sądzę, że byłoby wiele firm mogących nam taką barwę spreparować. Za to sam nadruk powinien być w forumowej kolorystyce, jak najbardziej. Proponuję napis taki, jak powyżej na stronie (Nightwish, pod spodem Dream Emporium) i z rozszerzoną wersją tła zimowego, którego używamy, bo i oddaje atmosferę “zimowości” muzyki NW i prezentuje się świetnie. Na plecach nick czcionką, jaka została użyta do napisu Dream Emporium. Można dorzucić w dolnej części przedniego nadruku napis w stylu: “forum polskiego fanclubu (zespołu Nightwish)”, żeby zaznaczyć polskość naszej społeczności.
Myślę, że, przynajmniej na razie, najlepiej byłoby skupić się na użytkownikach forum. Jeżeli koszulki miałyby być sprzedawane poza nim, uważam, że można by darować sobie personalizację dla ludzi spoza forum; na plecach byłby napis “fan”, albo “supporter”. Użytkownikom należą się specjalne względy, a fanów spoza DE taki przywilej zachęci do wybrania właśnie naszego, a nie innego forum, bo oczywiście w reklamie można wspomnieć, że będąc użytkownikiem można liczyć na personalizację (żeby uniknąć pozerów “zaloguję- się-dla-koszulki-a-potem-zniknę” taki przywilej obowiązywałby od pewnej liczby postów 50, czy 100). Oczywiście, użytkownik powinien mieć możliwość ze zrezygnowania z nicku na plecach, czego zwykły “ludź” nie mógłby zaznać (obowiązkowo napis “supporter” lub “fan”).
Dodam jeszcze; a żeby mieć możliwość zgłaszania reklamacji, walki o swoje prawa itd., DE powinno mieć oficjalne konto na allegro. W ten sposób zyskamy zaufanie potencjalnych kupujących i sami nie stracimy kasy w razie kłopotów - szczególnie mówię o Adrianie, który jest szefem całej zabawy.
Tyle jeżeli chodzi o moje obecne propozycje. ![]()
Dobra, nic mi dzisiaj nie wychodziło. Miałam masę pomysłów, a żaden nie wyszedł tak jak miał, więc jedyne, co jest w miarę ok, to to:
Nazwa fanclubu na górze dużymi literami, a pod spodem nazwa zespołu.
Mnie się podoba pomysł z drukowaniem nicków. Ale wolałabym nie mieć go na plecach, a... na rękawie :P
Evi z Tym rękawem to dobry pomysł ,choć na plecach był by większy i z daleka by było widać kto jest kim przy okazji zlotów np
Hmm kiedyś widziałam takie spersonalizowane koszulki. Nicki były drukowane na środku, u góry, dość małą czcionką.