Telefony komórkowe

Czyli wszystko przeze mnie? :undecided:

1 polubienie

Dzięki :)

Ja bardzo często przenoszę pliki między telefonem, a komputerem, z tym że robię to poprzez czytnik kart. ktoś wie czy jedno ma coś wspólnego z drugim?

Wydaje mi się, że raczej nie ma to ze sobą nic wspólnego ;)

http://www.download.net.pl/1761739/Nokia-Ovi-Suite/ Poczytaj - to opis ;) pod koniec piszą też coś o poprzedniku tej aplikacji: Nokia PC Suite ;)

Mój telefon jutro po raz pierwszy pójdzie do serwisu, na szczęście, jeśli wszystko pójdzie dobrze, to wszystko potrwa tylko ok. 1h. Jakieś problemy z oprogramowaniem podobno: co chwilę się wyłącza, szczególnie po wejściu się do menu, co oznacza, że oczywiście nie jestem w stanie rozmawiać czy używać jakichkolwiek funkcji. Co ciekawe coś podobnego przydarzyło się tydzień temu. Sprawa rozwiązała się samoistnie jeszcze tego samego dnia bez konieczności zanoszenia sprzętu gdziekolwiek. Ciekawe, czy na tę nagła poprawę miał wpływ fakt, że krotko po odwiedzeniu salonu (gdzie dostałem namiar na serwis Nokii) szwankujący telefon upadł mi na asfalt. Kiedy po jakimś czasie, dojeżdżając już do serwisu, chciałem sprawdzić czy coś się poprawiło, okazało się, że sytuacja powróciła do normy o.O

Kurs naprawiania wszystkiego:

A tak serio - to faktycznie może być po prostu problem z oprogramowaniem ;) powrót do fabrycznych ustawień może wszystko załatwić ;)

Ja właśnie będę musiał sobie coś nowego sprawić w trybie pilnym i niespodziewanym, bo okazało się że naprawa mojej Nokii X2 może pochłonąć nieokreśloną ilość pieniędzy :roll: Mój plan polega na przejściu się po komisach i zobaczeniu, co tam oferują. Wysokich wymagań nie mam - slot na kartę microSD, odtwarzacz mp3 i żeby telefon przetrwał przynajmniej do następnej rozmowy z konsultantem, który będzie ze mną przedłużał umowę. Ktoś już kiedyś kupował komórkę w komisie? Jeśli tak, to czy macie jakieś wskazówki, rady- na co zwracać uwagę i o co pytać?

Szkoda, że kilka miesięcy temu pozbyłem się starych moich telefonów- był wśród nich SE W200, który bardzo lubiłem. Nie przyszło mi do głowy, że następny sprzęt zepsuje się krótko po upłynięciu gwarancji :roll:

Piotrek, ja często kupowałam telefony w komisach. Najważniejsze dla mnie zawsze było to, czy posiada jeszcze gwarancję ;) no i wygląd zewnętrzny również, oczywiście. Ale teraz większość telefonów w komisach wygląda jak nowe :P ceny niestety też są dość wysokie. Dlatego bardziej polecam Allegro ;)

Przyszedł czas na zmianę telefonu.

Moje cudowne dwa stare padełka szlag trafił mniej więcej w tym samym czasie, a umowa w mojej obecnej sieci się kończy za miesiąc...

Chciałabym sobie sprawić nowy telefon, nową ofertę w mix'ie albo na kartę... tylko zupełnie nie wiem jaki telefon wybrać. Przejrzałam już strony wszystkich znanych sieci i jestem w kropce, bo porównywanie smartfonów pod kątem parametrów i wybór względnie najlepszego to trochę roboty.

Może wy macie jakieś doświadczenia ze smartfonami?

Wypiszę listę tych telefonow, które mogłabym mieć w przyzwoitej cenie i proszę was o opinię na ich temat, jeśli mieliście z którymś do czynienia :)

- Sony XPeria E

- Samsung Galaxy Trend

- Samsung Galaxy Young

- Nokia Lumia 520

- Nokia Lumia 625

- Nokia 302 Asha

- Sony Xperia J

- Sony Xperia U

- LG Swift L3

Ważne jest jeszcze to, czego oczekujesz od telefonu. Do czego głównie go używasz? Zdjęcia, muzyka, długie rozmowy, internet? Jeszcze coś innego? :P

Muzyka oczywiście, aparat też jest ważny, ale nie aż tak :D No i wifi też się przyda bardzo :) Reszta w sumie bez znaczenia. Kiedyś myślałam, ze nie dałabym razy pisać SMsów na w pełni dotykowym telefonie, ale to sobie raczej wyćwiczę

:)

Nokia Lumia to dobry wybór. Z tych, które wypisałaś poleciłabym 625 (ma trochę większą baterię i lampę błyskową - dla mnie to ważne, nie wiem na ile tobie na tym zależy). Nie ma tam Androida. Zamiast tego Windows Phone, ale jest to też dobry system operacyjny. Sama nigdy go nie używałam, więc może lepiej spytać o opinię w tej kwestii kogoś, kto miał z tym styczność na dłuższą metę ;) Ale ogólnie te telefony są bardzo dobre, sama przymierzałam się do kupna takiego, ale na razie niestety mam inne wydatki.

Nokia Asha? Ja bym tego nie kupiła... Największym plusem tego telefonu jest imo klawiatura :P i moim zdaniem to jego jedyny plus :P

Jeżeli chodzi o Sony to najlepszym wyborem wg mnie byłaby Xperia J. Xperia E może niewiele się różni od J, ale nie ma lampy błyskowej, trochę słabszy aparat i trochę słabsza bateria.

Xperii U nie polecałabym.

Samsungi... Ja bym tego nie brała. Jestem trochę uprzedzona może, ale nie polecam ich nikomu.

Jeżeli chodzi o smartfony, to chyba wszystkie w tej chwili mają wi-fi i możliwość odtwarzania muzyki :P więc tym nie ma się co martwić. Ja zawsze stawiałam na Sony (wcześniej Sony Ericsson), ale od jakiegoś czasu, jak wspomniałam wcześniej, zastanawiałam się nad zmianą na Nokię Lumię. Jedyne czego się tak naprawdę obawiam to Windows Phone :P Ale ponoć nie taki on straszny, a nawet całkiem przyjemny w obsłudze ;)

Mała aktualizacja na wypadek gdyby kogoś interesował mój telefon. ;)

Ostatecznie nie poszedłem do komisu- kupiłem w sklepie nowy telefon i to w cenie sporo poniżej granicy, którą sobie założyłem czyli 200 zł. Sprzęt to Nokia 113- model dość podstawowy, z malutkim wyświetlaczem i raczej bladymi kolorami, ale działa, ma to czego potrzebuję i powinien przetrwać przynajmniej te pół roku, jakie pewnie upłyną zanim zadzwoni do mnie operator z przedłużeniem umowy.

Ja mam Szamszunga GT-S5570 z dziwnym Androidem, który jest na skraju załamania xd Jest bardzo zepsuty i prawie cały czas musi być podpięty do ładowarki 3

Lubię ten telefon, kupiłabym taki sam, co jest dziwne, bo ja uwielbiam zmiany.

Minusem tego telefonu jest na pewno aparat, no i chyba bareria ;d

Ja też mam szajsunga na razie. Delphi. Gdyby nie qwerty i wejście na słuchawki 3.5, to już dawno bym go wyrzuciła i kupiła nokię 3310 xD.

Kruchy, delikatny, zawiesza się, czyta karty pamięci tylko do 2G ;(

Teraz na dodatek zepsuł mi się wyświetlacz :/

Co prawda do ewentualnej* zmiany telefonu jeszcze kilka miesięcy, ale już teraz chciałem zapytać o kilka rzeczy. O smartfonach ciągle słyszę, że po pierwsze baterie strasznie szybko siadają, po drugie ludzie narzekają na aktualizacje, a po trzecie już kilka razy czytałem, że bardzo łatwo rozbić sobie wyświetlacz. Poza tym pytanie: czy mając normalny telefon też można w miarę komfortowo korzystać z Internetu?

To na razie tyle. Jeśli będą odpowiedzi to pewnie będą też nowe pytania :)

* "ewentualnej", bo kto wie; może obecny mi się tak spodoba że nie będę chciał zmieniać

Dotykowe ekrany są bardziej delikatne niż te zwykłe. Wiadomo, że jak telefon upadnie to ekran może się zbić, ale nie koniecznie musi to przeszkadzać w dalszym użytkowaniu (to też zależne jest od rodzaju dotyku...). Bateria... To kwestia względna, zależy jak dużo używa się telefony. Ja w swoim mam oryginalną baterię, używam go od ponad 2 lat (a może nawet 3?) i nadal wytrzymuje praktycznie tyle, ile na początku (mniej więcej co 3 dni muszę ładować). Na aktualizacje nigdy nie narzekałam. W sumie to chyba z niczym nie miałam większego problemu. Teraz mam Sony Ericssona, wcześniej miałam HTC. Mogę jeszcze pochwalić Motorole i Lenovo, bo z tych korzystałam i znajomi mają, więc wiem, że są całkiem dobre. Wszystko oczywiście zależy od telefonu i użytkownika.

Jeżeli chodzi o korzystanie z Internetu na telefonie innym niż smartfon - ja nie potrafię :P po prostu mi to nie odpowiada, jest to dla mnie niewygodne.

Że niby 3 dni to długo? :O

I co masz na myśli mówiąc o "rodzaju dotyku"?

Ja mam dotykowy i tyle, co on miał wypadków na betonie (i nie tylko), a nadal żyje : D tylko otarcia i zarysowania.

Kiedyś jak byłam bardzo zdenerowana, to z całej siły rzuciłam nim w podłogę xD Gdyby to było o inną powierzchnię, to pewnie nie wyszedłby z tego cało.

Polecicie mi jakiś dobry nie drogi z wifi dotykowy :)

Piotrek - poczytaj sobie tutaj ;) http://www.electrogsm.pl/page/Ekrany-dotykowe-Rodzaje/?id=5,47,40